Újabb szakaszon épülhet meg az m9 gyorsforgalmi út
2010.08.17.

Újabb szakasszal bővülhet az M9 gyorsforgalmi út, folyik a Dombóvár–Bonyhád szakasz előkészítése. A gyorsforgalmi út újabb szakaszának előkészítésére mintegy 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek nagyobb részét az Európai Unió állja – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 


Az M9 gyorsforgalmi út keleti irányban az M5 autópályához, nyugati irányban Szekszárd, Bonyhád, Dombóvár, Nagykanizsa, Vasvár összekötésével az M7 autópályához kapcsolódik, így a Dunántúl és az Alföld déli részeinek kapcsolatát teremtheti meg. Az út ezenfelül részt vesz majd az osztrák, szlovák, horvát, szlovén észak–déli, valamint a román, horvát, szlovén kelet–nyugat irányú nemzetközi forgalomban is.

A szóban forgó, hozzávetőleg 35 kilométer hosszú útszakasz az M9 gyorsforgalmi út Kaposvár és Szekszárd közötti szakaszának részét képezi, amely a már meglévő kaposvári elkerülő úttól indul. A kétszer két sávosra tervezett gyorsforgalmi út Szekszárd térségében kapcsolódik a szintén már korábban megépült M9 autóúti szakaszhoz és a Szent László Duna-hídhoz.

Az előkészítés keretében tanulmányterv és előzetes környezetvédelmi dokumentáció készül a szakasznyomvonal kijelölésére. Ugyancsak az előkészítési projekt tartalmazza majd a környezetvédelmi engedély megszerzését, ezután az engedélyezési terv elkészítését, az építési engedély megszerzését, majd a kiviteli tervek elkészíttetését. A szükséges dokumentumok közül a tanulmányterv és a környezetvédelmi hatástanulmány készült el. A tervezést a MOTT MacDonald Magyarország Kft. és alvállalkozója, a Viamed2000 Kft.. végzi. Az előkészítést eredetileg korábban tervezték lezárni, ezt azonban várhatóan 2014-re módosítják.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 1,83 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az ERFA fedezi.

Forrás: http://www.kiksz.eu/hirek/55/%C3%9Ajabb-szakaszon-epulhet-meg-az-m9-gyorsforgalmi-ut/