Első lépés az M9 gyorsforgalmi út felé
2011.02.19.

A Sopron és Szeged közötti M9 gyorsforgalmi út forgalmának alakulását valószínűsítő szakvéleményre kiírt nyílt közbeszerzést a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. nyerte, a szerződést az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. még decemberben megkötötte, de az csak a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.


Az M9 nyomvonala a következő lenne: Sopron-Szombathely-Nagykanizsa-Szekszárd-Szeged. A hossza 320 kilométer. A kiírásban 2x2 sávos gyorsforgalmi út szerepelt, leállósáv nélkül. A nyertesnek a forgalom várható alakulásáról kell szakvéleményt készítenie, "országos szemléletben".

A felhívásra 5 ajánlat érkezett, a nyertes nettó 6.490.000 forintért vállalta a munkát.

Eddig a leginkább érintett három nyugat-dunántúli megye - Vas, Zala és Somogy - sürgette az M9 megépítését. Ez az út vezethetné le a délre tartó kamion forgalmat, illetve segítené a taszári repülőtér újraélesztését is. A megyei fórumokon megjelent becslések a 2020-as évek végére tették a legkorábbi megépítést.

Hasonló nyomvonalra már a 90-es évek elején készíttetett tervet déli autópálya néven a Co-Nexus Rt. Finanszírozási konzorcium is, de a cég csődjével a tervek is elenyésztek.

Forrás: http://www.pilisportal.hu/view_hir.php?id=4475